UPOZORNENIE
Z dôvodu sťahovania skladov bude v dňoch 16.4.(út) až 23.4. zastavené spracovanie eshop objednávok. Zásielky budeme exedovať po tomto dátume. Treba preto upozorniť, že dodanie objednávky tak môže mať aj viac ako týždenné oneskorenie.

Vinársky dom KOPEČEK

Pomôžeme s objednávkou: +421 918 053 272 8:00 - 17:00

Jar Leto Jeseň Zima Postrehy

Radca pestovateľa - newsletter

Prajem si odoberať zaujímavé články, rady a tipy pre všetkých vinohradníkov a záhradkárov.

Súhlasím sa spracovaním osobných údajov za účelom rozosielky newslettera

Ako funguje chladnomilný bentonit

V období pokročilej jesene vinári trávia väčšinu času súvisiaceho s vínom v pivniciach. Strážia u mladých vín zvyškové cukry, kyslosť, zápalku a začínajú čeriť. Aj keď je pravda, že v niektorých viniciach ešte môže prebiehať vinobranie, väčšina už je pod strechou. Vlastne pod zemou. Inými slovami - je čas sa zavrieť do pivnice a venovať sa vínam. A s tým aj súvisí dnešná téma – bentonit, ktorý funguje aj v chladnejších podmienkach.

Zbyněk Kopeček, 6.11.2021

Čo je bentonit

V tejto súvislosti sa ma vinári pýtajú na rôzne preparáty, ich vplyv na budúce víno a tiež na ich účinnosť. Medzi najviac diskutované patrí bentonit.

Túto tému sme už preberali mnohokrát. O čo ide, teda vieme. Sú to zeminy, obsahujúce silikáty vápnika, sodíka a hliníka, ktoré sa vyznačujú adsorpčnou schopnosťou voči rozpusteným bielkovinovým látkam vo víne.

Bentonit sa používa na to, aby víno bolo stabilné aj pri zmenách teploty. Používa sa tiež na odkalenie alebo čerenie, zjemnenie chuti a tiež na odstránenie niektorých vád vo víne.

Výrobkov obsahujúcich bentonit je celý rad a niektoré sú špeciálne vyvinuté pre určité typy vín alebo prostredie, kde ich používame.

Jeden z vinárov sa ma pýtal, prečo chladnomilný bentonit Eiwex je vhodný do studeného vína a napríklad NaCalit už nie. „Veď ide stále iba o bentonit. A ten má stále rovnaké vlastnosti.

Bentonit je v podstate hlina.

Vplyv teploty na účinok bentonitu

Vždy som odporúčal bentonity typu BentoHill V Clear alebo Plusgran Gel pri použití zahriať na minimálne 12 stupňov. Jednak to odporúčajú výrobcovia a jednak to má logiku. Vo vyšších teplotách prebieha usadzovanie kalov rýchlejšie.

Hlavným faktorom pre usadzovanie, je prítomnosť pektínu a glukánu, ktoré znižujú rýchlosť usadzovania. Pokiaľ je ich obsah vysoký, horšie sa usadzujú, najmä v studenom víne. Preto hustejšie a sladšie vína sa čistia pomalšie. Všetky bentonitové výrobky sú v podstate zložené zo sodíka a vápnika.

Základom výroby skvelého vína sú hrozno a kvasenie. Ako ale vybrať tie najvhodnejšie kvasinky? Pomôže tento jednoduchý prehľad >>.

Pomery týchto zložiek určujú ich použitie. Je jasné, že presné zloženie jednotlivých výrobkov na obale nenájdeme. Ide o prísne strážené výrobné tajomstvo a tak nám nezostáva, než veriť popisu a dávkovaniu.

V mojom prípade ale praktické použitie vždy potvrdilo, že výrobca mal pravdu. Tak napríklad chladnomilný bentonit Eiwex granulát má podľa údajov výrobcu, ktoré sme si vyžiadali, vyšší podiel vápnika a ten má vplyv na spad kalov a nižšie usadeniny aj v chladných podmienkach. Ako som uviedol, na bentonitoch väčšinou nie je uvedený podiel zložiek.

Preto odporúčam víno pri použití nechladnomilných bentonitov zahriať. Je možné, že „zaberú“ aj v chladnom prostredí, ale na výsledok si budete musieť aj niekoľko týždňov počkať. A je neistý.

Pozor na enzýmy

Aj použitie enzimov v príprave rmutu má vplyv na čírenie. Keď enzým použijete, obmedzíte v mušte množstvo pektínu, či v prípade botrytídy glukánu a vína sa vám potom lepšie čistí. Enzým potom deaktivujete práve bentonitom, takže jeho pôsobenie sa zastaví v pravý čas.

Ospravedlňujem sa za dnešnú, trochu zložitejšiu tému. Ale aj to je vinársky svet. Stále sa vzdelávať a skúšať nové postupy.

Ďalší článok, zaoberajúci sa nielen bentonity, ale celým procesom čírenia vín nájdete tu.

Súvisiace produkty

BentoHill V Clear 500 g

2,42 €
Veľmi čistý aktivovaný bentonit.
+ -
ks
skladom

FermiHill Plusgran Gel bentonit 500 g

1,84 €
Vysoko kvalitný bentonit na sodno-vápenaté báze.
+ -
ks
skladom

FermiHill Plusgran Gel bentonit 1kg

3,07 €
Vysoko kvalitný bentonit na sodno-vápenaté báze.
+ -
ks
skladom

Bentonit Eiwex granulát 1 kg

Bentonit Eiwex granulát 1 kg
 Odporúčame
 TOP PRODUKT
2,83 €
Vynikajúci prírodný granulovaný bentonit, účinný už od 6 ° C!
+ -
ks
skladom

Bentonit Eiwex granulát 20 kg

45,04 €
Vynikajúci prírodný granulovaný bentonit, účinný už od 6 ° C!
+ -
ks
skladom

Bentonit Eiwex granulát 5 kg

12,66 €
Vynikajúci prírodný granulovaný bentonit, účinný už od 6 ° C!
+ -
ks
skladom

Ďalšie články

Ako správne kvasiť domáce ovocné vína + recept

Kategória: Podzim

Výroba vína nie je len o hrozne. Domáce vína z iných druhov ovocia sú čoraz populárnejšie, a to z dobrého dôvodu. Je to zábavný proces, ktorý zvládne každý, a konečný produkt výroby vlastného vína je nielen chutný, ale aj jeden zo spôsobov, ako si spríjemniť čas s priateľmi a rodinou. V tomto článku vám ukážem, ako pripraviť kvasenie na jeho ďalší zdravý priebeh, v čom víno vyrábať, a uvediem niekoľko základných zásad výroby ovocných vín. Dodržaním správnych postupov môžete vytvoriť skutočne lahodný produkt, tak prečo to nevyskúšať? Čítajte ďalej.

Ako vyrobiť víno z nahnitého hrozna

Kategória: Podzim

Počasie posledných týždňov je ako na hojdačke. Krásne a teplé dni sa začali striedať s tými daždivými. A práve kvôli tomu musíme niekedy zbierať hrozno, ktoré nie je v najlepšej kondícii a je napadnuté plesňou šedou. V nasledujúcom článku si popíšeme dôležité kroky na elimináciu možných problémov v budúcom víne. Alebo aspoň na ich zmiernenie.

Spracovanie hrozna a príprava na kvasenie

Kategória: Podzim

Neuveriteľne letné počasie doháňa oneskorenie zrelosti viniča. Takmer tropické dni vháňajú cukor do bobúľ a prehodnocuje tak plány vinárov na zber. Takže čo je pripravené a zdravé, pozbierajme čo najskôr. Ale ako vlastne po zbere postupovať? Ako spracovať a pripraviť mušt na to, aby sa premenil na lahodné mladé víno? Čítajte ďalej.

Ako správne vybrať kvasinky

Kategória: Podzim

Kvasiniek dnes máme (zaplať pánboh) veľké množstvo druhov a na svoje si u nás príde naozaj každý vinár so všetkými možnými nárokmi na hotový produkt. Ako sa ale v nich vyznať a ktoré konkrétne použiť? Pomôže nasledujúci stručný prehľad.

Niektoré mladé vína potrebujú čas

Kategória: Podzim

Začal pravý, nekompromisní podzim, tolik typický pro naši oblast. Teploty lehce nad nulou, mlhy, plískanice a vlezlá zima. O to víc se my vinaři rádi ukrýváme do svých klenutých katedrál, letos plných velmi perspektivních vín. A stejně jako s neúprosnou pravidelností přichází tento typ počasí, se stejnou pravidelností se ve sklepích u vína se mezi jednotlivými vinaři roztáčí dohady na téma číření, školení vína a jak a zejména kdy tyto úkony vlastně provést.

Radca pestovateľa - newsletter

Prajem si odoberať zaujímavé články, rady a tipy pre všetkých vinohradníkov a záhradkárov.

Súhlasím sa spracovaním osobných údajov za účelom rozosielky newslettera

Znalostiv odbore na trhu

Skvelé cenyjedny z najlepších

Dopravauž od 3,99 EUR

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rýchlosťdodania a dopravy

Produkt bol vložený do košíka