



Ako funguje refraktometer
Ručný refraktometer na hrozno by mal byť súčasťou„ výzbroje“ každého vinohradníka. Jedná sa o optický prístroj pracujúci na princípe lomu svetla určený na rýchle meranie cukornatosti hrozna, ovocnej šťavy alebo cukrového roztoku. Vďaka tomu je ideálny ako refraktometer na meranie cukornatosti, ktorý vám pomôže jednoducho sledovať správnu vyspelosť úrody. V prístroji je zabudovaná aj tepelná kompenzácie a preto ho pri miernych zmenách teplôt nemusíme stále dokola nastavovať. Ku meranie stačí aj veľmi malé množstvo tekutiny a práve preto je vhodný vďaka svojej mobilite na predbežné určenie cukornatosti hrozna tiež priamo vo vinohrade.
Refraktometer na meranie cukru
Refraktometer obsahuje štyri stupnice pre výpočet cukornatosti vínneho muštu a stupnicu pre prirodzený obsah alkoholu:
- Československý normalizovaný muštomer °ČNM (10–37 °ČNM)
- Stupnica % VOL – odpočet prirodzeného (potenciálneho) obsahu alkoholu v šťave z hrozna
- Klosterneuburský muštomer °KMW (Babo, °Kl) (0–30)
- Univerzálna stupnica Brix (% Mas Sacchi) (0–35)
- Oechsleho muštomer °Oe (0–150)
Postup merania
Ako funguje refraktometer v praxi? Meranie muštu je veľmi jednoduché. Na optickú časť refraktometra stačí kvapnúť meranú látku, priklopiť krytku hranola (tým sa látka lepšie rozprestrie po meracom hranole), priložiť oko k okuláru, pozrieť sa proti svetlu (prípadne doostriť) a na stupnici môžete pohodlne odčítať výslednú hodnotu. Takto jednoducho urobíte výpočet cukornatosti a získate dôležité údaje o kvalite muštu.
Všeobecné technické parametre
- Referenčná teplota 20° C
- ATC - automatická teplotná kompenzácia (pri teplotách 0 až 30° C)
- Možnosť doostrenia
- Dĺžka ~ 160 mm
- Kvalitné technické prevedenie, kovové telo prístroja
Súčasťou balenia je
- refraktometer
- kvapkadlo
- ochranné puzdro
- jemnú handričku na ošetrenie prístroja
- popis výrobku a návod na obsluhu
Dodatočné parametre
| Kategória: | Cukromery |
|---|---|
| EAN: | 769503771625 |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.