Vinársky dom KOPEČEK

Pomôžeme s objednávkou: +421 918 053 272 8:00 - 17:00

Jar Leto Jeseň Zima Postrehy

Radca pestovateľa - newsletter

Prajem si odoberať zaujímavé články, rady a tipy pre všetkých vinohradníkov a záhradkárov.

Súhlasím sa spracovaním osobných údajov za účelom rozosielky newslettera

Ako napraviť (nielen) presírené víno

S blížiacim sa vinobraním sa vinári snažia vyprázdniť svoje pivnice a húfne plnia fľaše. Pri tejto uponáhľanej činnosti môžu urobiť chybu. Najčastejšie sa stáva, že víno je pred plnením do fliaš neupravené, matné a má príliš veľa síry. Existuje nejaké riešenie? Prekvapivo áno. A nie je to žiadna bláznivá chémia, ale čisto prírodný produkt. Čítajte ďalej.

Zbynek Kopeček, Vinársky dom Kopeček, 10.8.2023.

Mnoho rokov bol väčší objem síry vo víne v podstate neriešiteľný problém, ktorý mal zásadný vplyv na chuť vína. Som rád, že sa nám ako jediným podarilo po mnohých rokoch nájsť vo svete prírodný produkt, ktorý presírené víno zaoblí a oceľovú chuť a vôňu síry potlačí.

Vyskúšali sme ho vo viacerých vinárstvach a všade mal prípravok veľký úspech. Ide o francúzsky patentovaný tekutý produkt, vyrobený z prírodných tanínov s názvom NATAN. Sú to 100% prírodné enologické dubové taníny. Predstavujú obrovský skok vo vede o účinnosti dubových prísad na výrobu nápojov.

U vína je odporúčané dávkovanie 25 ml na 100 l, je to ale veľmi závislé od charakteru konkrétneho nápoja i požiadaviek vinohradníka.

Ide o rodinu tekutých, vysoko koncentrovaných dubových tanínov, ktoré dávajú vinárom, pivovarníkom a pálenkárom úplnú kontrolu nad všetkými organoleptickými a štrukturálnymi prvkami, ktoré dub poskytuje nápojom. Naše taníny sú vhodné na použitie pri výrobe alkoholických nápojov a spĺňajú všetky predpisy a certifikáty EÚ.

Do vína ich možno klasicky pridávať pri primárnej fermentácii, zrení alebo pred fľašovaním, teda v podstate kedykoľvek. Tekuté taníny napomáhajú pri viazaní pyrazínov, fixácii farby, a tiež ako už bolo spomenuté, dokáže senzoricky výrazne napraviť presírené víno. Treba ale tiež spomenúť, že síru z vína úplne neodstráni, iba ju senzoricky schová a nahradí čistými dubovými ingredienciami, ktoré taníny obsahujú.

Ľahko sa môže stať, že vinár omylom presíri víno. Nie je to nič príjemné, ale na to sme našli riešenie. Tento rad vysoko koncentrovaných tekutých tanínov z najkvalitnejších amerických dubov dokáže okrem utlmenia síry tiež zlepšiť celkový aromatický a chuťový vnem vína. Navyše je v balení na zhruba 100 l, takže je dostupný aj neprofesionálnym vinárom.

Natan sa môže pridávať do liehovín pred plnením do fliaš alebo počas riedenia alkoholu pred zrením. 

Existujú tri druhy týchto revolučných trieslovín. Všetky majú uvedené liečivé vlastnosti a líšia sa tónmi, ktoré vínu dodávajú.

  1. Prvým je Natan C. Dodá nápoje vôňu pražených orechov, pečeného chleba s intenzívnou náplňou stredného poschodia a ovocným liftingom. Teda pre ľahšie červené a ťažšie biele vína.
  2. Natan M zase ponúka tóny klinčekov, karamelu, čokolády a kávy a zvýrazňuje čierne ovocie. Je teda vhodný do väčších, hutnejších červených vín.
  3. A tretí typ budeme používať asi najčastejšie. Natan H má znaky vanilky a zvýrazní chuť broskyne a melónu. Ideálne na finálnu úpravu takmer všetkých typov našich bielych vín.

Tieto tekuté taníny radu Natan Premiere CT testujeme v niekoľkých vinárstvach už pomerne dlhú dobu a výsledky sú doslova neskutočné. Hlavne čo sa týka ľahko poškodených či technologicky znehodnotených vín. Najmä u presírených a rôzne zatuchnutých vín, alebo vín po zápachu po sirovodíku (sirka). Tu boli výsledky skutočne neuveriteľné.

Vína na tanín reagujú okamžite, ale najlepší výsledok sa prejaví za cca 5 dní a chuť sa pribúdajúcim časom postupne zaguľacuje. Rozvonia sa, príjemne chutia a ľahko sa zvýši prípadná vodnatá farba. U zdravých vín sa víno zväčší, farba je stabilná, výrazná a víno nádherne chutí.

Mám z tohto nášho produktu naozaj radosť a tento príklad len potvrdzuje to, že sa oplatí hľadať tak dlho, kým nájdete to pravé.

Súvisiace produkty

Tekutý tanín NATAN M 25 ml

10,20 €
Vysoko koncentrovaný tanín z amerického dubu najvyššej kvality. Do nápoja dodáva tóny mochy, kávy, horkej čokolády, sladkého drievka a karamelu.
+ -
ks
skladom

Tekutý tanín NATAN C 25 ml

10,20 €
Vysoko koncentrovaný tanín z amerického dubu najvyššej kvality. Do nápoja dodáva tóny karamelu, pražených orechov, kokosu a muškátového orieška.
+ -
ks
skladom

Tekutý tanín NATAN H 25 ml

Tekutý tanín NATAN H 25 ml
 Odporúčame
 TOP PRODUKT
10,20 €
Vysoko koncentrovaný tanín z amerického dubu najvyššej kvality. Do nápoja dodáva tóny mandlí, karamelu, vanilky, medu a broskýň.
+ -
ks
skladom

Ďalšie články

AKU nářadí - pomocník, který vyžaduje důkladnou péči

Kategória: Postřehy

Akumulátorové nůžky i další nástroje, obsahující baterie, se stávají součástí čím dál více domácností. Zcela oprávněně, vždyť za velmi dostupnou cenu dokáží ulehčit práci, a to zcela nevídaným způsobem! Jejich údržba však vyžaduje pozornost a zanedbáním bezpečnostních postupů může dojít až katastrofální situaci. Více v tomto článku, který doporučuji všem majitelům akumulátorových přístrojů.

Zase nám to komplikují..

Kategória: Postřehy

Po letošním vinobraní nás čekají nové povinnosti, které jsou z pohledu vinaře, ale i konzumenta slušně řečeno absurdní. Tak se na ně podívejme blíže.

Jak fungují postřiky

Kategória: Postřehy

Přicházející jaro sebou nese nejen pocity probouzející se zahrady, ale i lehké obavy z toho, aby rostlinky byly po celou sezónu zdravé a přinesly své plody. O jejich ochraně různými postřiky jsme na tomto webu již přinesli desítky různých článků. Co tu ale ještě příliš nezaznělo, jsou vlastnosti těchto postřiků. Tedy jak a proč fungují. Součástí každého balení je i obsáhlý leták, kde toto vše najdeme. Obsahuje spoustu odborných termínů, kterým ale ne všichni rozumí nebo si nejsou jisti, co přesně znamenají. Proto se teď zaměříme na tyto termíny a pokusíme se je laicky vysvětlit.

Vinařské potřeby a inflace

Kategória: Postřehy

Čas běží, začínají se rozbíhat košty, vína se finálně upravují, budou se lahvovat, ukládat a ve vinici pomalu začnou jarní ošetřovací práce. A také v zahradách. Stále se omílá v éteru slovo zdražování, inflace, marže.. Rád bych tedy dnes v rychlosti sdělil, jak to vypadá s růstem cen v naší branži, tedy v prodeji vinařských a hospodářských potřeb.

Taniny do vína - jak na to

Kategória: Postřehy

Při konzumaci vína se nám nabízí příležitost poznat a ocenit obrovské množství vjemů, které nám nabízí. Mezi tyto vjemy patří i chuťové dojmy, které jsou výrazně ovlivněny přítomností taninů v daném vínu. Taniny jsou organické látky, které se nacházejí v slupce, stoncích a semenech hroznů a lze je také do vína pro zlepšení jeho senzorických vlastností dodatečně přidávat. V druhé části speciálu o taninech se podíváme na praktické použití těchto přírodních produktů.

Radca pestovateľa - newsletter

Prajem si odoberať zaujímavé články, rady a tipy pre všetkých vinohradníkov a záhradkárov.

Súhlasím sa spracovaním osobných údajov za účelom rozosielky newslettera

Znalostiv odbore na trhu

Skvelé cenyjedny z najlepších

Dopravauž od 3,99 EUR

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rýchlosťdodania a dopravy

Produkt bol vložený do košíka