UPOZORNENIE

Z dôvodu prebiehajúceho sťahovania predajne môže mať dodanie vašej objednávky niekoľkodňové oneskorenie.

Vinársky dom KOPEČEK

Pomôžeme s objednávkou: +420 777 903 432 8:00 - 17:00

Jar Leto Jeseň Zima Postrehy

Radca pestovateľa - newsletter

Prajem si odoberať zaujímavé články, rady a tipy pre všetkých vinohradníkov a záhradkárov.

Súhlasím sa spracovaním osobných údajov za účelom rozosielky newslettera

Čo je bentonit a ako sa používa?

Dnes budeme rozoberať tému odstránenia bielkovín vo víne, a to pomocou klasického bentonitu a tiež jednej novinky - Eiwexu, teda špeciálneho bentonitu, ktorý účinkuje aj v chladnom prostredí. Tento článok píšem na žiadosť mnoho vinárov, pretože téma čisté vína, bielkovinové zákaly a zjemnenie chutí nás pri výrobe vína sprevádza neustále. A vždy sa vyskytne okolo tejto úlohy slovo bentonit. O čo vlastne ide?

Bentonit je hornina, vznikajúca zvetrávaním matečnej horniny z čadiča. Je charakteristická vysokým obsahom ílových nerastov, má veľmi dobrú sorpčnú vlastnosť a vysokú schopnosť výmeny katiónov. Jej plastické vlastnosti jej umožňujú napučiavať.

Chemické aj minerálne zloženie je veľmi premenlivé a závislé od vzniku ložiska. Svetové ložiskové zásoby bentonitu sú odhadované na viac ako 1400 mil. ton a počíta sa s nálezmi ďalších lokalít.

Objav tejto unikátnej horniny prišiel v 19. storočí. V roku 1881 bolo nájdené jedno z prvých ložísk bentonitu v USA pri meste Fort Benton. A podľa miesta prvého nájdenia sa mu teda hovorí bentonit. Odvtedy prichádzali informácie o objavoch nových ložísk z rôznych častí USA a Európy. Prvé použitie našiel bentonit vo Veľkej Británii na odfarbovanie jedlých tukov a olejov.

Najkvalitnejší bentonit je sodný, ktorý sa ťaží iba v USA a je silne napučavý. Sodná zložka v ňom je prírodná a práve tento typ bentonitu odporúčame pri práci s vínom. Existuje ešte jeden typ bentonitu, tzv. menej napučiavajúci, ktorý obsahuje draslík, horčík a vápnik. Sodík je do neho dodávaný priemyselne a zďaleka nedosahuje kvalitu prírodného, ​​silne napučiavacieho bentonitu.

Menej kvalitné bentonity pochádzajú aj z Grécka či Brazílie. Sú lacnejšie a používajú sa hlavne na sedimentáciu u menej kvalitných muštov či vín. Hrozí u nich riziko pachovej stopy a taktiež zostáva vysoký objem sedimentu. Väčšina kvalitných bentonitov na použitie vo vinárskom a potravinárskom priemysle pochádza práve z USA.

A pretože sa snažíme, aby Vinársky dom Kopeček mal vo svojej ponuke len tie najkvalitnejšie prípravky nielen na čírenie vín, sledujeme všetky nové trendy a aplikačné technológie.

Čírenie bentonitom

Pri príprave bentonitu na použitie je dôležité dôkladné rozmiešanie. Na jeho adsorpciu používajte zásadne studenú vodu, a pokiaľ môžem z praxe poradiť, radšej viac, než menej. Po rozmiešaní musí vzniknúť celistvá disperzia, bez hrudiek či zrazenín. Nádobku s dokonale rozmiešanou zmesou vody a bentonitu nechajte v pokoji a po (najmenej) šiestich hodinách z usadenej vrstvy bentonitu v nádobe zlejte vodu a bentonit ešte raz premiešajte.

Osobne na to používam mixér zhotovený len na tieto účely, pretože rukou kvalitne rozmiešať vodu s bentonitom sa dá naozaj len ťažko as bentonitom sa pracuje prakticky celý rok. Takto pripravený bentonit aplikujte do celého objemu vína a dôkladne rozmiešajte. Pokiaľ používate na čírenie vína klasický bentonit, je nutné udržiavať teplotu nad 15 °C po celú dobu sedimentácie.

Všeobecne platí, že čím vyššia teplota vína (nie nad 20 °C), tým kratšia doba sedimentácie. U „studených“ bentonitov môže byť doba usadzovania aj 3 týždne. Po tejto dobe víno stočte z kalov.

Granulovaný bentonit Eiwex - vynikajúci chladnomilný bentonit.

Zásadné je uloženie bentonitu. Je potrebné si uvedomiť, že sa jedná o veľmi inertný materiál, ktorý do seba naťahuje vlhkosť a pachy. Vo Vinárskom dome predávame naše bentonity v praktických potravinárskych obaloch, kde hrozí riziko poškodenia minimálne. Pokiaľ ale máte prípravok v papierových či igelitových vreckách, je nutné ich hermeticky uzavrieť po každom použití a uložiť ho v suchu v mieste bez pachov.

Vinárom by som preto jednoznačne odporúčal kvalitný bentonit. Cenový rozdiel pri malej spotrebe nie je vôbec výrazný a práca s nimi a hlavne výsledok je markantný. Ponúka sa nám teda nielen osvedčený Plusgran gél, pracujúci v režime nad 15 °C, ale aj spomínaná novinka - bentonit Eiwex granulát. Má nízky obsah železa, ktorý funguje aj pri teplotách od 6 °C, teda bez nutnosti ohrievať víno. Vinári v Rakúsku a Nemecku s ním majú veľmi dobré skúsenosti a používajú ich po celú dobu procesu výroby vína.

Toľko zatiaľ o použití bentonitu v malovinárskych podmienkach. Pokiaľ vás téma čerenia vína zaujíma viac, alebo vám niečo nie je jasné, určite odporúčam niektorú z odborných kníh. Alebo nás kontaktujte, s bentonitami máme naozaj bohaté skúsenosti, o ktoré sa radi podelíme.

 

Súvisiace produkty

Anchor Exotics MOSAIC 100 g

14,30 €
Prémiové kvasinky, vytvárajúci špičková biele vína. Exotická ovocnosť, tiol, kvety, líči. Vhodné tiež pre kvasenie v sude.
+ -
ks
skladom

FermiHill Plusgran Gel bentonit 1kg

3,07 €
Vysoko kvalitný bentonit na sodno-vápenaté báze.
+ -
ks
skladom

Bentonit Eiwex granulát 1 kg

Bentonit Eiwex granulát 1 kg
 Odporúčame
 TOP PRODUKT
2,83 €
Vynikajúci prírodný granulovaný bentonit, účinný už od 6 ° C!
+ -
ks
skladom

Bentonit Eiwex granulát 5 kg

12,66 €
Vynikajúci prírodný granulovaný bentonit, účinný už od 6 ° C!
+ -
ks
skladom

Merač bílkovin Reagenz 250 ml

29,47 €
Roztok na meranie bielkovín vo víne, muštoch a šťavách 250 ml.
+ -
ks
skladom

Brožúra - Chci udělat parádní víno - aktualizovaná verzia

Brožúra - Chci udělat parádní víno - aktualizovaná verzia
 Odporúčame
4,06 €
Celý názov "Chcem urobiť parádny víno, ale nie sme velkovinař, aneb veľké vína možno robiť aj v malej Becca" hovorí za všetko. A čo viac? Brožúra je aktualizovaná o nové špeciálne témy!
+ -
ks
skladom

FermiHill Cool 20g

FermiHill Cool 20g
 TOP PRODUKT
1,60 €
Multifunkčný kvasinky pre bezpečnú fermentáciu, vrátane riadeného kvasenia, fungujúca pri nízkych teplotách (od 11 ° C). Zachovávajú odrůdovost a arómu.
+ -
ks
skladom

FermiHill Veltlin 100 g

6,93 €
Svieža vína typu Veltlínskeho zeleného s typickými tónmi po sviežim ovocí, ľahkom korení a korenia.
+ -
ks
skladom

SO2 Reagenz merač síry

SO2 Reagenz merač síry
 TOP PRODUKT
5,70 €
Vynikajúca jednozložkový roztok na rýchle meranie voľnej síry vo víne.
+ -
ks
skladom

Ďalšie články

Nepodceňujte ošetrenie viniča po zimnom reze

Kategória: Zima

Vinice aj sady si v tomto zimnom období opäť žiadajú našu prítomnosť či už zimným rezom, viazaním, roznášaním dravého roztoča alebo napríklad aj ošetrenie zimných rán po reze, o ktorom sa tu budeme baviť. Povedal by som, že väčšina vinárov túto činnosť vo vinici nevykonáva, čo je veľká chyba. Popíšeme si, čo môže viesť k tomu, keď rezné rany neošetríme a tiež čím vykonať ochranu.

Ochrana proti kadeřavosti broskvoně - první postřik

Kategória: Zima

Máme sice období zimy, ale počasí se tomuto ročnímu období nepodobá. Je proto velmi vhodné začít uvažovat nad ochranou proti kadeřavosti broskvoně, která je v našich podmínkách bohužel velmi častá a zahrádkáře trápí napříč naší zemí i celou střední Evropou. Z tohoto důvodu je dobré broskvoně proti kadeřavosti ošetřit, jelikož tímto brzkým krokem je na boj proti této zákeřné chorobě připravíme.

Rez viniča očami vinohradníka

Kategória: Zima

Zimný rez považujeme za najdôležitejšiu prácu vo vinici, ktorej hlavným cieľom sú udržanie správneho tvaru kríka, regulácia plodnosti a udržanie správnej rovnováhy. Kedy ho ideálne začať? Má na to vplyv výber odrôd vo vinici? Jednoročné, dvojročné alebo staré drevo? A ako je to s množstvom očiek na kríku? Čítajte ďalej.

Máme nové filtrační desky. A jsme za to rádi

Kategória: Zima

Že se k filtraci vína v našem prostředí menších vinařů používá takzvaný deskový filtr, jsme vám na našem blogu Rádce pěstitele představili už v předchozích článcích. Bylo to především o kvalitních čerpadlech a filtrech Italského výrobce Rover. A já dnes naváži na “munici” pro tyto deskové filtry, tedy filtrační desky.

Čím filtrovat

Kategória: Zima

V minulém díle jsme se dívali na čerpadla a tímto plynule navážeme na příbuznou technologií - filtraci. Všechna čerpadla, ikdyž v mírně upravené formě, se totiž používají i na velmi oblíbených deskových filtrech Colombo. A k tomuto tématu patří také filtrace vína, protože deskové filtry, nejvíce používané ve sklepích malých a středních vinařů, pohání právě tyto stroje. Jaké máme druhy filtrů a filtračních desek a proč na tom záleží? Čtěte dále.

Radca pestovateľa - newsletter

Prajem si odoberať zaujímavé články, rady a tipy pre všetkých vinohradníkov a záhradkárov.

Súhlasím sa spracovaním osobných údajov za účelom rozosielky newslettera

Znalostiv odbore na trhu

Skvelé cenyjedny z najlepších

Dopravauž od 3,99 EUR

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rýchlosťdodania a dopravy

Produkt bol vložený do košíka