Vinársky dom KOPEČEK

Pomôžeme s objednávkou: +421 918 053 272 8:00 - 17:00

Jar Leto Jeseň Zima Postrehy

Radca pestovateľa - newsletter

Prajem si odoberať zaujímavé články, rady a tipy pre všetkých vinohradníkov a záhradkárov.

Súhlasím sa spracovaním osobných údajov za účelom rozosielky newslettera

Spracovanie hrozna a príprava na kvasenie

Neuveriteľne letné počasie doháňa oneskorenie zrelosti viniča. Takmer tropické dni vháňajú cukor do bobúľ a prehodnocuje tak plány vinárov na zber. Takže čo je pripravené a zdravé, pozbierajme čo najskôr. Ale ako vlastne po zbere postupovať? Ako spracovať a pripraviť mušt na to, aby sa premenil na lahodné mladé víno? Čítajte ďalej.

Zbynek Kopecek, Vinársky dom Kopeček, 13.9.2023.

Ošetrenie pomletého hrozna chce ten najšetrnejší postup. Aplikácia obyčajného pyrosulfidu (prášková síra) do rmutu sa už dávno nepoužíva. Hrozí budúci vysoký obsah viazanej síry vo víne a tiež neustála potreba dosírovania.

Moderný prípravok Tan Fruit Blanc je špecialista na ošetrenie pomletého hrozna všetkých bielych odrôd. Obsahuje podiel síry, tanínov a vitamínu B. Udrží rmut zelený a svieži aj pri dlhšom nakvasení, jeho jemné taníny eliminujú budúcu potrebu síry a pritom aj bez množstva SO2 zničí nežiaduce baktérie. Mám s týmto produktom veľmi dobré a dlhoročné skúsenosti. Aj naši zákazníci sú s ním veľmi spokojní.

Na maceráciu pri výrobe červených vín je najlepšie Tan fruit Rouge. Jeho zloženie je exkluzívne. Obsahuje len málo síry, a tak nebráni rmutu v riadnom prekvasení vo víno. Pritom zabraňuje vzniku nepríjemných tónov, ako oxidácia či prchavky z poškodeného hrozna.

Rapidase Expresion a Rapidase EX Color sú špičkové enzýmy, ktoré výrazne zvyšujú výlisnosť a pomôžu dostať do vína to najlepšie z hrozna. Aby vám tak vytiekla všetka vzácna šťava, nie je potrebné silne tlačiť na lis. Navyše zachováte aromatiku, sviežosť a ovocnosť, ako aj typické vlastnosti našich vín.

Po vylisovaní hrozna

Ďalší krok, odkalenie​ vylisovaných muštov, je dnes určite samozrejmosťou. V budúcnosti si tak ušetríte veľa starostí so sírou, sírovcom a rôznymi problémami a chorobami vo víne.

  • Prvé odkalenie preveďte enzýmom, odstránite tak z muštu biologické nečistoty, ako chrobáky alebo zvyšky listov či trávy, ktoré potom negatívne ovplyvňujú chuť vína. Výborný je na to prípravok Rapidase Clear. To je enzým, ktorý odkalí mušt za bežných teplôt do 12 hodín.
  • Nasledujúce druhé odkalenie vykonajte bentonitom, ktorý odstráni zvyšky ťažkých kovov a pachov z postrekov. Ja osobne používam rakúsky Eiwex granulát, ktorý je preverený časom. Všetky tieto prípravky bežne používajú aj špičkové profesionálne vinárstvo.

A potom už nastáva ten magický proces kvasenia. Teda premieňanie cukrov na alkohol, kedy sa z muštu stáva burčiak, ktorý sa postupne mení na mladé víno. O tomto sme už niekoľko článkov písali, takže pokiaľ vás to zaujíma viac, odporúčam napr. Ako správne vybrať kvasinky či O síre a kvasení.

Zaujímavé a pre neprofesionálnych vinárov informácie máme aj v našej príručke Chcem urobiť parádne víno, ktorú môžete vo fyzickej podobe zakúpiť na našom eshope, prípadne ak sa zaregistrujete k odberu našich článkov a noviniek mailom, získate ju automaticky zadarmo v elektronickej podobe. Urobiť tak môžete priamo na tejto stránke - pod menu Rádca pestovateľa je kolónka Rádca pestovateľa - newsletter. Zadáte len mail a máte ju.

No a aby som nezabudol, určite sa mnohí chystáte cez víkend zbierať, tak pre vás máme od piatku k dispozícii vynikajúci suchý ľad na udržanie tej správnej teploty pri nakvášaní. To sa ale bohužiaľ týka len návštevníkov našej dubňanskej pobočky, pretože ľad by sa pri expedícii (prirodzene) roztopil.

Súvisiace produkty

BentoHill V Clear 100 g

1,19 €
Veľmi čistý aktivovaný bentonit.
+ -
ks
skladom

Tan Fruit Rouge 20 g

4,47 €
Kombinovaný prostriedok špeciálne vyvinutý pre maximálnu ochranu muštov a rmut červených vín pred možnou oxidáciou.
+ -
ks
skladom

Bentonit Eiwex granulát 1 kg

Bentonit Eiwex granulát 1 kg
 Odporúčame
 TOP PRODUKT
2,83 €
Vynikajúci prírodný granulovaný bentonit, účinný už od 6 ° C!
+ -
ks
skladom

Brožúra - Chci udělat parádní víno - aktualizovaná verzia

Brožúra - Chci udělat parádní víno - aktualizovaná verzia
 Odporúčame
4,06 €
Celý názov "Chcem urobiť parádny víno, ale nie sme velkovinař, aneb veľké vína možno robiť aj v malej Becca" hovorí za všetko. A čo viac? Brožúra je aktualizovaná o nové špeciálne témy!
+ -
ks
skladom

FermiHill Muller-Thurgau 20 g

1,60 €
Delikátna, ľahké biele vína s kvetinovými a ovocnými tónmi.
+ -
ks
skladom

Disiričitan draselný 100 g

1,19 €
Antioxidant a konzervant. Ďalšie názvy: Disiričitan draselný, pyrosulfitom draselný.
+ -
ks
skladom

Rapidase Clear 15 g

3,65 €
Enzymatický prípravok pre odkalenie muštu bielych vín.
+ -
ks
skladom

Rapidase EX color 15 g

4,06 €
Pre zlepšenie extrakcie a intenzity farby, farebné stability a celkového procesu spracovania modrých hrozna.
+ -
ks
skladom

Rapidase Expression 15 g

Rapidase Expression 15 g
 TOP PRODUKT
4,06 €
Špecifický lisovacie enzým pre macerácii rmut moderných bielych vín.
+ -
ks
skladom

Tan Fruit Blanc 100 g

7,34 €
Komplexné antioxidačný prostriedok s taníny
+ -
ks
skladom

Tan Fruit Blanc 20 g

Tan Fruit Blanc 20 g
 TOP PRODUKT
2,01 €
Komplexný antioxidačný prípravok s taníny.
+ -
ks
skladom

Ďalšie články

Ako správne kvasiť domáce ovocné vína + recept

Kategória: Podzim

Výroba vína nie je len o hrozne. Domáce vína z iných druhov ovocia sú čoraz populárnejšie, a to z dobrého dôvodu. Je to zábavný proces, ktorý zvládne každý, a konečný produkt výroby vlastného vína je nielen chutný, ale aj jeden zo spôsobov, ako si spríjemniť čas s priateľmi a rodinou. V tomto článku vám ukážem, ako pripraviť kvasenie na jeho ďalší zdravý priebeh, v čom víno vyrábať, a uvediem niekoľko základných zásad výroby ovocných vín. Dodržaním správnych postupov môžete vytvoriť skutočne lahodný produkt, tak prečo to nevyskúšať? Čítajte ďalej.

Ako vyrobiť víno z nahnitého hrozna

Kategória: Podzim

Počasie posledných týždňov je ako na hojdačke. Krásne a teplé dni sa začali striedať s tými daždivými. A práve kvôli tomu musíme niekedy zbierať hrozno, ktoré nie je v najlepšej kondícii a je napadnuté plesňou šedou. V nasledujúcom článku si popíšeme dôležité kroky na elimináciu možných problémov v budúcom víne. Alebo aspoň na ich zmiernenie.

Ako správne vybrať kvasinky

Kategória: Podzim

Kvasiniek dnes máme (zaplať pánboh) veľké množstvo druhov a na svoje si u nás príde naozaj každý vinár so všetkými možnými nárokmi na hotový produkt. Ako sa ale v nich vyznať a ktoré konkrétne použiť? Pomôže nasledujúci stručný prehľad.

Niektoré mladé vína potrebujú čas

Kategória: Podzim

Začal pravý, nekompromisní podzim, tolik typický pro naši oblast. Teploty lehce nad nulou, mlhy, plískanice a vlezlá zima. O to víc se my vinaři rádi ukrýváme do svých klenutých katedrál, letos plných velmi perspektivních vín. A stejně jako s neúprosnou pravidelností přichází tento typ počasí, se stejnou pravidelností se ve sklepích u vína se mezi jednotlivými vinaři roztáčí dohady na téma číření, školení vína a jak a zejména kdy tyto úkony vlastně provést.

Ako funguje chladnomilný bentonit

Kategória: Podzim

V období pokročilej jesene vinári trávia väčšinu času súvisiaceho s vínom v pivniciach. Strážia u mladých vín zvyškové cukry, kyslosť, zápalku a začínajú čeriť. Aj keď je pravda, že v niektorých viniciach ešte môže prebiehať vinobranie, väčšina už je pod strechou. Vlastne pod zemou. Inými slovami - je čas sa zavrieť do pivnice a venovať sa vínam. A s tým aj súvisí dnešná téma – bentonit, ktorý funguje aj v chladnejších podmienkach.

Radca pestovateľa - newsletter

Prajem si odoberať zaujímavé články, rady a tipy pre všetkých vinohradníkov a záhradkárov.

Súhlasím sa spracovaním osobných údajov za účelom rozosielky newslettera

Znalostiv odbore na trhu

Skvelé cenyjedny z najlepších

Dopravauž od 3,99 EUR

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rýchlosťdodania a dopravy

Produkt bol vložený do košíka