Aj keď tohtoročná úroda vyzerá na veľmi solídnu, každý bude dbať na to, aby ani kvapka vylisovaného muštu nevyšla nazmar. A to sú aj kaly. Ak budete totiž chcieť efektívne získať všetku šťavu z muštov na výrobu burčiaku či vína, využijete k tomu zázraku z celulózového vlákna menom Buničina Greencel, ktorý už som tu niekoľkokrát spomínal, ale pozornosť si ešte rozhodne zaslúži.
Zbyněk Kopeček, tím Vinárskeho domu Kopeček, 19.9.2022.
Na prvý pohľad to vyzerá ako nebezpečný prášok, s ktorým by sa človek dostal až na čierny zoznam komisára Rexa. Pritom je to niečo tak nevinné, čisté a dobré...
Samé výhody
Touto buničinou jednoducho zvýšite svoj výnos a získate nepomerne kvalitnejší mušt. Ďalšia obrovská výhoda je, že s ňou na rozdiel od iných technológií napravíte aj mušty, ktoré sa už rozkvasili, čo sa môže pomerne ľahko stať a okrem toho takto ošetrený mušt má až o 25% menej bielkovín.
Veľká výhoda prírodnej celulózy, z ktorej buničina pochádza, spočíva aj v nerozpustnosti vo vode, kyselinách a zásadách. V mušte je teda stabilný (čo viac si ešte priať?). Táto stabilita je garantom, ktorý necháva budúcemu vínu maximálne možnosti zachovať odrodové vlastnosti.
Navyše ide o prípravok úplne biodegradovateľný a vyrobený iba z látok rastlinného pôvodu, takže nemá žiadny negatívny vplyv ani na prostredie a ani na budúcu chuť vína. Po použití ho tak môžete dať do kompostu, alebo ním rovno zahnojiť vinicu či záhradu. Nádherný prírodný kolobeh!
Tento prírodný pôvod je garantom šetrnosti voči muštu a vínu. Neuberá ani vôňu ani chuť.
Čistá buničina Greencel vyčistí z kalov pri lisovaní ešte 95% čistej šťavy. Fantastický prírodný produkt, v prostredí menších vinárov stále nedocenený.
Použitie
Práca s ňou nie je zložitá. V prípade čistenia kalov funguje na princípe "filtračnej pumpy" - nasaje do seba mušt s kalmi a vráti ho späť očistený od nečistôt. Je použiteľný do všetkých typov lisov a môže sa tiež použiť aj gravitačne.
Do nádoby s kalovými sedimentmi z lisovania muštu nasypeme odporúčané množstvo celulózového prípravku Buničina Greencel (dávkovanie je 2 - 3 kg/100l). Vlákna nasypeme suché, v mušte ho rozdrvíme, aby nevytvárali veľké chuchvalce a poriadne ich so sedimentom premiešame. Celulóza do seba „natiahne“ tekutinu aj s kalmi.
Zmes sedimentu a buničiny sa potom zaleje do lisu a začne sa opatrne lisovať. V prvej časti vytečie ľahko zakalený mušt, ktorý nalejeme späť do lisu. Po ňom už nám z lisu tečie čistá šťava, ktorú stále opatrne lisujeme. Popis je veľmi všeobecný, pri práci s týmto materiálom rýchlo každý vinár nájde svoju cestu a štýl.
Týmto lacným a jednoduchým spôsobom dokážete zo sto litrov kalov (ktoré by ste inak vyliali) dostať až sedemdesiat litrov veľmi slušného vína, vhodného na pitie alebo napríklad do hubovej omáčky.
Fantasticky funguje aj pri rozkvasenom mušte. Pri poškodenom muškáte nám v minulom roku aj začalo kvasenie ihneď po pomletí a tým sa znemožnilo klasické odkalenie. Celý objem sme vylisovali pomocou Greencelu a z lisu vytiekla krásna čistá a voňavá šťava bez známok kvasenia. Potom sa s ňou dalo pracovať ako s plnohodnotným materiálom!
A teraz trochu kupeckých počtov
Vzhľadom na to, že liter vína sa dnes predáva priemerne za 3 eurá (u malovinárov), nie je ani cena tohto pomocníka nijako závratná. Kilogram buničiny stojí 3,85 € vrátane DPH. Keď použijete na sto litrov sedimentu (čo je zbytok asi z 1000 l muštu) odporúčanú dávku balenia 3,35 kg celulózy, miniete 12,9 €. Z lisu však potom vytečie aj po stratách najmenej 70 l čistej šťavy z našich vzácnych hrozna. A 70 litrov krát 3 eurá, to je 210 € zisku pri nákladoch 12,9 eur.
Aj toto je pohľad na kaly, ktoré sa rôzne vypaľujú do nie príliš dobrých vínovic, alebo sa rovno zlikvidujú.