UPOZORNENIE
Z dôvodu sťahovania skladov bude v dňoch 16.4.(út) až 23.4. zastavené spracovanie eshop objednávok. Zásielky budeme exedovať po tomto dátume. Treba preto upozorniť, že dodanie objednávky tak môže mať aj viac ako týždenné oneskorenie.

Vinársky dom KOPEČEK

Pomôžeme s objednávkou: +421 918 053 272 8:00 - 17:00

Jar Leto Jeseň Zima Postrehy

Radca pestovateľa - newsletter

Prajem si odoberať zaujímavé články, rady a tipy pre všetkých vinohradníkov a záhradkárov.

Súhlasím sa spracovaním osobných údajov za účelom rozosielky newslettera

Šťáva z hroznů, to jsou i kaly aneb Kdo by nechtěl více vína

Aj keď tohtoročná úroda vyzerá na veľmi solídnu, každý bude dbať na to, aby ani kvapka vylisovaného muštu nevyšla nazmar. A to sú aj kaly. Ak budete totiž chcieť efektívne získať všetku šťavu z muštov na výrobu burčiaku či vína, využijete k tomu zázraku z celulózového vlákna menom Buničina Greencel, ktorý už som tu niekoľkokrát spomínal, ale pozornosť si ešte rozhodne zaslúži.

Zbyněk Kopeček, tím Vinárskeho domu Kopeček, 19.9.2022.

Na prvý pohľad to vyzerá ako nebezpečný prášok, s ktorým by sa človek dostal až na čierny zoznam komisára Rexa. Pritom je to niečo tak nevinné, čisté a dobré...

Samé výhody

Touto buničinou jednoducho zvýšite svoj výnos a získate nepomerne kvalitnejší mušt. Ďalšia obrovská výhoda je, že s ňou na rozdiel od iných technológií napravíte aj mušty, ktoré sa už rozkvasili, čo sa môže pomerne ľahko stať a okrem toho takto ošetrený mušt má až o 25% menej bielkovín.

Veľká výhoda prírodnej celulózy, z ktorej buničina pochádza, spočíva aj v nerozpustnosti vo vode, kyselinách a zásadách. V mušte je teda stabilný (čo viac si ešte priať?). Táto stabilita je garantom, ktorý necháva budúcemu vínu maximálne možnosti zachovať odrodové vlastnosti.

Navyše ide o prípravok úplne biodegradovateľný a vyrobený iba z látok rastlinného pôvodu, takže nemá žiadny negatívny vplyv ani na prostredie a ani na budúcu chuť vína. Po použití ho tak môžete dať do kompostu, alebo ním rovno zahnojiť vinicu či záhradu. Nádherný prírodný kolobeh!

Tento prírodný pôvod je garantom šetrnosti voči muštu a vínu. Neuberá ani vôňu ani chuť.

Čistá buničina Greencel vyčistí z kalov pri lisovaní ešte 95% čistej šťavy. Fantastický prírodný produkt, v prostredí menších vinárov stále nedocenený.​

Použitie

Práca s ňou nie je zložitá. V prípade čistenia kalov funguje na princípe "filtračnej pumpy" - nasaje do seba mušt s kalmi a vráti ho späť očistený od nečistôt. Je použiteľný do všetkých typov lisov a môže sa tiež použiť aj gravitačne.

Do nádoby s kalovými sedimentmi z lisovania muštu nasypeme odporúčané množstvo celulózového prípravku Buničina Greencel (dávkovanie je 2 - 3 kg/100l). Vlákna nasypeme suché, v mušte ho rozdrvíme, aby nevytvárali veľké chuchvalce a poriadne ich so sedimentom premiešame. Celulóza do seba „natiahne“ tekutinu aj s kalmi.

Zmes sedimentu a buničiny sa potom zaleje do lisu a začne sa opatrne lisovať. V prvej časti vytečie ľahko zakalený mušt, ktorý nalejeme späť do lisu. Po ňom už nám z lisu tečie čistá šťava, ktorú stále opatrne lisujeme. Popis je veľmi všeobecný, pri práci s týmto materiálom rýchlo každý vinár nájde svoju cestu a štýl.

Týmto lacným a jednoduchým spôsobom dokážete zo sto litrov kalov (ktoré by ste inak vyliali) dostať až sedemdesiat litrov veľmi slušného vína, vhodného na pitie alebo napríklad do hubovej omáčky.

Fantasticky funguje aj pri rozkvasenom mušte. Pri poškodenom muškáte nám v minulom roku aj začalo kvasenie ihneď po pomletí a tým sa znemožnilo klasické odkalenie. Celý objem sme vylisovali pomocou Greencelu a z lisu vytiekla krásna čistá a voňavá šťava bez známok kvasenia. Potom sa s ňou dalo pracovať ako s plnohodnotným materiálom!

A teraz trochu kupeckých počtov

Vzhľadom na to, že liter vína sa dnes predáva priemerne za 3 eurá (u malovinárov), nie je ani cena tohto pomocníka nijako závratná. Kilogram buničiny stojí 3,85 € vrátane DPH. Keď použijete na sto litrov sedimentu (čo je zbytok asi z 1000 l muštu) odporúčanú dávku balenia 3,35 kg celulózy, miniete 12,9 €. Z lisu však potom vytečie aj po stratách najmenej 70 l čistej šťavy z našich vzácnych hrozna. A 70 litrov krát 3 eurá, to je 210 € zisku pri nákladoch 12,9 eur.

Aj toto je pohľad na kaly, ktoré sa rôzne vypaľujú do nie príliš dobrých vínovic, alebo sa rovno zlikvidujú.

Súvisiace produkty

Debna T50 na mäso/hrozno

Debna T50 na mäso/hrozno
 TOP PRODUKT
8,57 €
Klasická zberová debna, oficiálne na mäso, u vinárov najpraktickejšie na zber hrozna. Má však aj mnoho iných využití.
+ -
ks
skladom

Bentonit Eiwex granulát 1 kg

Bentonit Eiwex granulát 1 kg
 Odporúčame
 TOP PRODUKT
2,83 €
Vynikajúci prírodný granulovaný bentonit, účinný už od 6 ° C!
+ -
ks
skladom

Buničina - Greencel 10 kg

49,96 €
Čistá buničina Greencel vyčistí z kalov pri lisovaní ešte 95% čistej šťavy
+ -
ks
skladom

Buničina - Greencel 3,35 kg

13,48 €
Čistá buničina Greencel vyčistí z kalov pri lisovaní ešte 95% čistej šťavy
+ -
ks
skladom

Brožúra - Chci udělat parádní víno - aktualizovaná verzia

Brožúra - Chci udělat parádní víno - aktualizovaná verzia
 Odporúčame
4,06 €
Celý názov "Chcem urobiť parádny víno, ale nie sme velkovinař, aneb veľké vína možno robiť aj v malej Becca" hovorí za všetko. A čo viac? Brožúra je aktualizovaná o nové špeciálne témy!
+ -
ks
skladom

D.A.P. Aktiv výživa 20 g

0,78 €
Vyvážená výživa pre kvasinky na základe fosfátu amónnom a tiamínu bez obsahu síranov.
+ -
ks
skladom

FermiHill Muller-Thurgau 20 g

1,60 €
Delikátna, ľahké biele vína s kvetinovými a ovocnými tónmi.
+ -
ks
skladom

FermiHill Terroir 100 g

5,29 €
Pre fermentáciu, rešpektujúci typické črty odrody hrozna a ich unikátne lokality. Vhodné aj pre produkciu vín "sur lie".
+ -
ks
skladom

Káď 300 l vysoká Bidone

51,60 €
Plastová kaďa kónického tvaru so zosilnenou stenou, vhodná ako nádrž na pitnú vodu, víno, kvas, potraviny, ..
+ -
ks
skladom

Hever fúkaný 0,5 l

32,75 €
Fúkaný Koštéry z kvalitného skla od tradičného českého výrobcu.
+ -
ks
iba osobný odber

Lis 120 l výklopný nerezový VSPIX

2 094,22 €
Vodné lis 120 l na hrozno
u dodávateľa - na dotaz

Lis 120 l výklopný polonerezový VSPX

1 912,25 €
Vodné lis 120 l na hrozno
+ -
ks
skladom

Lis 170 l výklopný nerezový VSPIX

2 372,91 €
Veľmi kvalitný lis slovinského výrobcu LANCMAN celonerezového prevedení s objemom 170 l, určený na spracovanie hrozna i ostatného ovocia.
+ -
ks
skladom

Lis 80 l výklopný nerezový VSPIX

1 746,68 €
Vodné lis na hrozno a iné ovocie
+ -
ks
skladom

Lis na ovocie 12

77,83 €
Ručný lis na ovocie od tradičného maďarského výrobcu.
u dodávateľa - na dotaz

Lis na ovoce 18

155,33 €
Ručný lis na ovocie od tradičného maďarského výrobcu.
+ -
ks
skladom

Pohárik OIV - AKCIA

1,09 €
Pre väčších odberateľov ponúkame jedinečnú cenovú akciu na degustačné poháre OIV. Ponúkame tiež možnosť výhodného potlače.
+ -
ks
skladom

Tan Fruit Blanc 100 g

7,34 €
Komplexné antioxidačný prostriedok s taníny
+ -
ks
skladom

Ďalšie články

Ako správne kvasiť domáce ovocné vína + recept

Kategória: Podzim

Výroba vína nie je len o hrozne. Domáce vína z iných druhov ovocia sú čoraz populárnejšie, a to z dobrého dôvodu. Je to zábavný proces, ktorý zvládne každý, a konečný produkt výroby vlastného vína je nielen chutný, ale aj jeden zo spôsobov, ako si spríjemniť čas s priateľmi a rodinou. V tomto článku vám ukážem, ako pripraviť kvasenie na jeho ďalší zdravý priebeh, v čom víno vyrábať, a uvediem niekoľko základných zásad výroby ovocných vín. Dodržaním správnych postupov môžete vytvoriť skutočne lahodný produkt, tak prečo to nevyskúšať? Čítajte ďalej.

Ako vyrobiť víno z nahnitého hrozna

Kategória: Podzim

Počasie posledných týždňov je ako na hojdačke. Krásne a teplé dni sa začali striedať s tými daždivými. A práve kvôli tomu musíme niekedy zbierať hrozno, ktoré nie je v najlepšej kondícii a je napadnuté plesňou šedou. V nasledujúcom článku si popíšeme dôležité kroky na elimináciu možných problémov v budúcom víne. Alebo aspoň na ich zmiernenie.

Spracovanie hrozna a príprava na kvasenie

Kategória: Podzim

Neuveriteľne letné počasie doháňa oneskorenie zrelosti viniča. Takmer tropické dni vháňajú cukor do bobúľ a prehodnocuje tak plány vinárov na zber. Takže čo je pripravené a zdravé, pozbierajme čo najskôr. Ale ako vlastne po zbere postupovať? Ako spracovať a pripraviť mušt na to, aby sa premenil na lahodné mladé víno? Čítajte ďalej.

Ako správne vybrať kvasinky

Kategória: Podzim

Kvasiniek dnes máme (zaplať pánboh) veľké množstvo druhov a na svoje si u nás príde naozaj každý vinár so všetkými možnými nárokmi na hotový produkt. Ako sa ale v nich vyznať a ktoré konkrétne použiť? Pomôže nasledujúci stručný prehľad.

Niektoré mladé vína potrebujú čas

Kategória: Podzim

Začal pravý, nekompromisní podzim, tolik typický pro naši oblast. Teploty lehce nad nulou, mlhy, plískanice a vlezlá zima. O to víc se my vinaři rádi ukrýváme do svých klenutých katedrál, letos plných velmi perspektivních vín. A stejně jako s neúprosnou pravidelností přichází tento typ počasí, se stejnou pravidelností se ve sklepích u vína se mezi jednotlivými vinaři roztáčí dohady na téma číření, školení vína a jak a zejména kdy tyto úkony vlastně provést.

Radca pestovateľa - newsletter

Prajem si odoberať zaujímavé články, rady a tipy pre všetkých vinohradníkov a záhradkárov.

Súhlasím sa spracovaním osobných údajov za účelom rozosielky newslettera

Znalostiv odbore na trhu

Skvelé cenyjedny z najlepších

Dopravauž od 3,99 EUR

Zákaznickápodpora a pomoc on-line

Rýchlosťdodania a dopravy

Produkt bol vložený do košíka